Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

9 juni, 2020

Denjo tipsar: så väljer du rätt hundbädd till din fyrbenta vän – i tre enkla steg

Dags att skaffa hundbädd till din fyrbenta vän?

Att veta vilken hundbädd man ska välja är inte alltid helt enkelt, olika hundrasers och familjers behov varierar, och det finns så otroligt många modeller att välja mellan.

För att hjälpa dig hitta rätt bädd anpassad efter dig och din hunds behov delar vi nu med oss av våra bästa tips i tre enkla steg.

STEG 1 – IDENTIFIERA DIN HUNDS BEHOV

1. Studera din hunds sovstil

Gillar din hund att ligga utsträckt eller att rulla ihop när den sover? Hundar som gillar att sträcka ut när de sover behöver en större bädd alternativt en bädd utan sidokanter. Om din hund istället gillar att rulla ihop när den sover är en mindre bädd med sidokanter att rekommendera alternativt en rund bädd som omsluter hunden när den ligger formad som en ”kringla”.

För hunden som gillar att sträcka ut:
(Tips! ta en större storlek så får din fyrbenta vän extra mycket utrymme för att sträcka ut)
HUNDBÄDD CLASSIC NEST SAND BEIGE
HUNDBÄDD CLASSIC NEST DESERT GREEN

För hunden som gillar att rulla ihop:
HUNDBÄDD CLASSIC DONUT DESERT GREEN
HUNDBÄDD DONUT ICON TRUE TAUPE MED LÄDERDETALJER

2. Mät din hund när den sover

För att hitta rätt storlek på bädden behöver du mäta din hund från nos till svans när den sover i sitt ”standardläge”. Jämför sedan hundens mått med måtten för respektive bäddstorlek (du hittar storlekstabell för varje hundbädd på produktsidan).

Har du en valp och inte vill köpa en ny bädd så snart din valp blivit fullvuxen kan du köpa en större bädd med en gång (förutsatt att du vet på ett ungefär hur stor din valp blir som fullvuxen). För att göra sovytan mindre och extra ombonad i början kan du med fördel lägga dit en mysig filt och några mjuka leksaker.

3. Har din hund några speciella behov?

Har du en hund med mycket päls och som blir varm när den sover, kan en hundbädd utan sidokanter alternativt en hundfilt vara att föredra då sovplatsen blir mer luftig. Har du istället en hund som är frusen av sig, välj då en hundbädd med sidokanter, eller en hundbädd med fluffig innerkudde i teddytyg. Du kan även addera en mjuk filt av t.ex fleece eller en varm ullfilt för att göra det extra varmt och gosigt i bädden.

För hunden som lätt blir varm – välj någon av bäddarna ur vår Classic serie (klädsel av bomullsmix vilket gör att tyget andas och upplevs svalare):
CLASSIC NEST HUNDBÄDDAR
CLASSIC DONUT HUNDBÄDDAR

För hunden som lätt fryser:
HUNDBÄDD TEDDY LOUNGE TRUE TAUPE (VÄNDBAR KUDDE MED EN SIDA AV FLUFFIGT TEDDYTYG)
HUNDBÄDD DONUT ICON TRUE TAUPE (VÄNDBAR KUDDE MED EN SIDA AV FLUFFIGT TEDDYTYG)

Passar både till hunden som fryser och som lätt blir varm (vändbar filt med en sida i ett varmare teddytyg, och en slät och svalare sida utan teddytyg):
RESEFILT SNUGGLE GREIGE
RESEFILT SNUGGLE MÖRKGRÖN MED LÄDERDETALJER

STEG 2 – DINA BEHOV

1. Välj det material som passar er familj bäst

Har du en valp med tänder som kliar, är det inte ovanligt att utstickande detaljer som t.ex läderhandtag och hörn får sig en törn då och då. Välj då med fördel en rund hundbädd utan utstickande hörn eller utstickande läderdetaljer. Liksom håll uppsikt och skydda klädseln lite extra genom att lägga över en icke ömtålig filt. Har du en valp eller senior hund som t.ex har svårt att hålla tätt behöver du ha en hundbädd som kan åka in och ut ur tvättmaskinen ofta, då är det smart att välja en hundbädd utan läderdetaljer (då läder är mer känsligt för vatten och tvättmedel, liksom blir mörkare för varje tvätt).

För valpen och den äldre hunden som behöver en bädd som kan tvättas i maskin ofta, liksom ej har läderdetaljer:
HUNDBÄDD TEDDY LOUNGE
HUNDBÄDD DONUT ICON TRUE TAUPE
HUNDBÄDD CLASSIC NEST SAND BEIGE
HUNDBÄDD CLASSIC DONUT DESERT GREEN

2. Välj en bädd som är enkel att underhålla

Våra Classic Nest bäddar har helt avtagbar klädsel för enkel rengöring. Att klädseln är avtagbar och kan tvättas är bra eftersom det gör bädden lättare att underhålla utan att den tappar form och kvalitet. Många gånger räcker det med att tvätta endast madrassen (själva liggytan), eftersom det är den som får utstå mest slitage och smuts. Alla hundbäddar i vårt sortiment har avtagbar klädsel på innerkudden. För lättare fläckar kan klädseln torkas av med en fuktig trasa. Likaså är mörka färger på bädden särskilt lämpliga för den svenska väderleken då leriga tassar är mer regel än undantag.

Tips! Hundbädden Nest Superior har försetts med en madrass där den ena sidan är i en mörkare textil, klädseln har även en ”easy-to-clean finish” som stänger ute smuts vilket gör att fläckar är extra enkla att torka bort med fuktig trasa.

3. Välj en bädd som passar in i ert hem

Som en del av familjen kommer din hund högst troligt vara med på de flesta familjeaktiviteter. Såväl vid helgmyset i soffan som i matsalen när ni har gäster. Att då ha en bädd som både älskas av din hund och som samtidigt smälter in naturligt i ert hem gör alla nöjda och glada. I vårt sortiment finns hundbäddar i olika färger och textilier för att alla ska kunna hitta något de gillar. Välj bland annat mellan färger så som desert green, moss green, stone grey, true taupe, sand beige.

4. Välj en bädd som passar er livsstil

Är ni ofta på resande fot (och tass) kan en lätt men stabil hundfilt vara att föredra. Våra resefiltar Snuggle går enkelt att vika alternativt rulla ihop och fungerar som mysig plats för hunden att vistas på, liksom portabel hundbädd på resan. Då går bädden enkelt att ta med och flytta runt var ni än befinner er.

Smidiga filtar som är lätta att ta med på resan:
RESEFILT SNUGGLE

 

STEG 3 – GÖR SÅ HÅLLBARA VAL SOM MÖJLIGT

1. Välj en bädd som håller länge

Välj hundbädd med omsorg, en bädd som håller över tid, såväl materialmässigt som designmässigt. Ta hand om bädden och underhåll den så håller den längre. Har du en hund som gillar att ”bädda” och går hårt mot hundbädden, välj gärna en bädd i ett starkare och tåligare material. På produktsidorna finns information om alla våra hundbäddar, t.ex om material, certifieringar/miljömärkningar, tillverkningsland m.m. Samt olika klädslars slitstyrka (slitstyrka mäts i ”Martindale”, ju högre Martindale-värde, desto mer slittåligt tyg). I dagsläget är hundbäddarna Teddy Lounge och Donut Icon, de hundbäddar vars klädsel har högst Martindale-värde, vilket gör de till våra mest slitstarka hundbäddar. Kom dock ihåg att ingen hundbädd är oförstörbar (vassa tänder och klor kan penetrera i stort sett vilket tyg som helst), så har du en fyrbent vän som går hårt åt sin bädd, håll extra uppsikt och skydda gärna klädseln med att lägga över en extra filt.

För hunden som gillar att ”bädda”:
TEDDY LOUNGE
DONUT ICON

2. Välj hundbädd av material som är skonsamma för både dig, din hund, miljön och andra människor

Oavsett varifrån du köper din hundbädd, läs på innan du tar ditt beslut. Är en hundbädd väldigt billig hålls låga kostnader i hela eller delar av produktionskedjan. Då är det heller inte ovanligt att det är någon annan som betalar priset i slutändan – andra människor, miljön eller djuren. Att ett pris är väldigt lågt kan med andra ord vara ett resultat av att producenten håller nere kostnader genom t.ex bristande arbetsvillkor och arbetsmiljö, bristande avfalls- och kemikaliehantering eller bristande djurhållning.

Så läs på innan du köper något. Fundera över priset och vad det är du betalar för. Handla från varumärken som du vet arbetar med att hela tiden innoverar sitt hållbarhetsarbete. Våga fråga om något känns oklart och försök att göra så hållbara val du bara kan utifrån den information du har, och de förutsättningar som finns. Frågor som är nyttiga att ställa sig inför varje köp (oavsett om det är en hundbädd eller något annat) är exempelvis: Var och hur tillverkas produkten? Varifrån skickas produkten? Vilka material används? Finns det några miljömärkningar? Används återvunna material? Om t.ex läder används, varifrån kommer lädret? Är det vegetabiliskt garvat läder?

Är du nyfiken på hur vi på Denjo Dogs arbetar med hållbarhet kan du läsa mer om det HÄR.

Nu har du förhoppningsvis fått svar på en del frågor som kan hjälpa dig i valet av hundbädd. Vill du ha fler tips och råd eller undrar något kan du alltid kontakta oss på info@denjodogs.com, skriva till oss i vår chatt på hemsidan, eller i sociala medier. Så hjälper vi gladeligen till!

Upptäck hela vårt sortiment av hundbäddar HÄR:

Läs mer:

Så väljer du rätt hundtäcke till din hund

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.