Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

LEATHER CARE GUIDE

Så tar du hand om dina läderprodukter

Hur tar du hand om dina läderprodukter? I denna guide går vi igenom alla steg och allt du behöver veta.

Har du ett hundhalsband, hundkoppel eller hundsele av läder till din hund? I denna guide hjälper vi dig hur du ska ta hand om dina läderprodukter för att de ska hålla så länge som möjligt. Läs mer nedan!

Varför är det viktigt med lädervård?

Läder är ett naturmaterial som är både slitstarkt, smidigt och mjukt och som med god skötsel och vård håller i många år. För att lädret ska bibehålla sina egenskaper, vara säkert att använda och få så lång livslängd som möjligt är det viktigt med kontinuerlig lädervård. Läderprodukter som inte tas hand om på rätt sätt riskerar att torka ut, förlora sin slitstyrka och sitt naturliga skydd mot yttre påfrestningar så som väder och vind. Går det för lång tid utan behandling av lädret bildas tillslut torrsprickor i narven (den skyddande och blanka ytan av lädret) vilket inte går att laga och som kan göra att lädret tillslut brister. Det är därför viktigt att kontinuerligt se över och smörja in sina läderprodukter.

I denna guide går vi igenom hur du tar hand om dina läderprodukter på rätt sätt, hur du gör rent och vårdar olika typer av läder (nappaläder och nubuckläder) så att du får användning och kan glädjas åt dem i många år.

När och hur ofta ska läderprodukter behandlas?

  • Innan första användningen
    Läderprodukter av nappaläder smörjs med läderbalsam och produkter av nubuckläder impregneras med impregneringsspray innan första användningen, på så vis får de ett bättre skydd mot yttre påfrestningar och slitage från väder och vind.
  • Kontinuerligt ett par gånger om året (eller vid behov)
    Se över dina läderprodukter och behandla dem regelbundet ett par gånger om året (eller vid behov), så kommer de att hålla sig hela och fina i många år (längre ner hittar du instruktioner för hur du steg-för-steg smörjer in nappaläder och impregnerar nubuckläder).Observera att läder som smörjs in med läderbalsam mörknar något. Innan du smörjer in din produkt, prova först att smörja på en liten yta så att du vet hur slutresultatet kommer att bli.

Hur ska läder torkas om det kommit i kontakt med vatten?

Läder som har blivit blött (från t.ex en regnig promenad, eller att hunden har badat med läderhalsband/lädersele på) ska torkas i rumstemperatur på en skuggig plats i minst 1 dygn. Läder får absolut inte torkas i torkskåp, på element, i direkt solljus eller liknande då värmen gör att lädret torkar ut och förlorar sin slitstyrka och kvalitet. Ha därför tålamod och låt lädret torka långsamt. Se till att läderprodukterna (som t.ex hundens läderhalsband, läderkoppel och lädersele) är helt torr innan nästa användning (då blött läder har lättare för att töja sig).

Så tar du hand om dina läderprodukter i nappaläder steg-för-steg

 

STEG 1 – RENGÖRING AV NAPPALÄDER

Ta bort eventuell smuts med en lätt fuktad trasa (är lädret blött och lerigt efter t.ex en promenad i regnet kan du låta lädret och smutsen torka upp först för att sedan använda en torr och mjuk borste för att enkelt borsta av smutsen. Efter att du borstat av så mycket smuts du kan, torkar du bort det sista med en lätt fuktad trasa tills lädret blir helt rent). Har lädret svårare fläckar, använd en lätt fuktad trasa och en liten mängd lädertvål som du masserar lätt på fläcken tills den löser upp sig, torka därefter rent med trasan så att tvålrester och smuts avlägsnas.

STEG 2 – TORKNING AV NAPPALÄDER
Efter att du fått bort all smuts låter du lädret lufttorka en stund innan du går vidare till nästa steg. Är lädret mycket blött (från t.ex bad eller promenad i regn) bör det lufttorka i minst 1 dygn innan det smörjs med läderbalsam (för att lädret ska kunna dra åt sig av läderbalsamet). Torka alltid läder långsamt, i rumstemperatur på en skuggig plats (läder får absolut inte utsättas för hög värme i t.ex torkskåp, på element, i direkt solljus eller liknande då det torkar ut och förlorar sin slitstyrka och kvalitet).

STEG 3 – INSMÖRJNING AV NAPPALÄDER
När lädret är rent och torrt är det dags att smörja in det med läderbalsam. Läderbalsam återfuktar och gör att lädret bibehåller sin mjukhet och slitstyrka samt gör att lädret bättre står emot väta, smuts och andra yttre påfrestningar. Ta lite läderbalsam i händerna och massera in (alternativt använd en ren och torr trasa för att smörja in om du föredrar det). Se till att alla delar av lädret smörjs in (även t.ex flätningar). Torka av eventuellt överflödigt läderbalsam med en ren och torr trasa. Låt gärna lädret ligga och dra åt sig av läderbalsamet i några timmar innan du använder det.

Så tar du hand om läderprodukter i nubuck steg-för-steg

 

STEG 1 – RENGÖRING AV NUBUCKLÄDER
Att göra rent produkter av nubuckläder skiljer sig lite från rengöring nappaläder. Till nubuck rekommenderas att använda en nubuckborste för att borsta bort smutsen (på torrt läder). Vid svåra fläckar kan en lätt fuktad trasa användas, tänk dock på att nubuck är känsligt mot vatten och att det mörknar vid kontakt med vatten.

STEG 2 – TORKNING AV NUBUCKLÄDER

Nubuckläder ska precis som nappaläder lufttorka i rumstemperatur. Det får ej utsättas för hög värme i t.ex. torkskåp, på element, i direkt solljus eller liknande då lädret torkar ut och förlorar mjukhet och slitstyrka.

STEG 3 – IMPREGNERING AV NUBUCKLÄDER
Nubuckläder liknar mocka i materialet och behöver sprayas med impregneringsspray för att få ett skydd mot vatten och fukt. Har du ett hundhalsband, hundkoppel eller hundsele i nubuckläder rekommenderas att impregnera produkten kvällen innan första användning så att sprayen sjunker in ordentligt och ger rätt skydd.

Se över läderprodukterna regelbundet

Kunskap om hur du tar hand om, använder och behandlar olika typer av läder är en förutsättning för att hålla dina läderprodukter fina och starka under lång tid. Läder som inte underhålls regelbundet har benägenhet att bli poröst och tenderar att på sikt att gå sönder. Så se över dina läderprodukter regelbundet, sköt om dem och ge dem den vård de behöver och de kommer att hålla i många år.

The Leather Balm av Denjo Dogs

För insmörjning av läderprodukter har vi tagit fram The Leather Balm, vårt egenutvecklade läderbalsam av 100% naturliga ingredienser. Ett neutralt läderbalsam helt fritt från kemikalier och tillsatser, som både återfuktar, vårdar och skyddar från yttre påfrestningar.

The Leather Balm finns att köpa online samt i vår studio på Vulcanusgatan 1 i Stockholm.

Köp Läderbalsam

Har du frågor eller vill ha hjälp med lädervård?

Tveka inte att höra av dig till oss! Skriv till oss i vår live-chatt eller maila på info@denjodogs.com. I vår studio på Vulcanusgatan 1 i Stockholm har du även möjlighet att lämna in dina Denjoprodukter för kostnadsfri lädervård i vår lädervård- och reparationstjänst Denjo Repair Shop.

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.