Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

23 mars, 2021

3 roliga aktiviteter att göra med din hund i påsk

Påsken är här och det innebär för många lite extra ledighet. Varför inte ta tillfället i akt och testa på en ny aktivitet tillsammans med din hund? Nedan har vi listat tre roliga aktiviteter som du kan göra med din hund i påsk.

1. Testa aktiviteten Nosework ”Påsk edition”

Nosework är en av de aktiviteter där hunden får jobba med sitt absolut bästa sinne – luktsinnet. Här får hunden använda sitt luktsinne för att hitta olika dofter. Ett roligt sätt att testa på nosework hemma är att låta hunden få gå på sin alldeles egna äggjakt. Allt som behövs är riktigt smaskigt hundgodis och ett påskägg.

Så gör du:

Först behöver du få hunden att förstå att den ska använda nosen. Ett första steg är att lägga ut en godisbit på golvet i ett avgränsat rum inomhus alternativt utomhus på en begränsad yta. Hunden kommer att känna doften av sitt favoritgodis och tillslut att hitta sin belöning – godbiten. Upprepa övningen ett antal gånger tills du märker att hunden har förstått vad den ska göra. Därefter kan du öka svårighetsgraden och gömma godiset på svårare ställen, exempelvis på olika höjder samt under/bakom möbler, buskar, stenar eller gräs.

Vill du utmana hunden ytterligare kan du ta några bitar av din hunds favoritgodis och lägga i ett påskägg, för att sedan gömma påskägget på valfritt ställe och låta hunden gå på sin egen äggjakt. Om din hund behöver hjälp på traven med att hitta påskägget kan du placera ut små godisbitar runt påskägget och även lägga ut ett godisspår fram till ägget. Vill du utmana din hund lite extra kan du gömma ägget utomhus.

2. Testa aktiviteten Dogparkour

Vad sägs om att testa Dogparkour i påsk? Det är en aktivitet som passar alla hundar oavsett ras och ålder och som går att utöva när som helst och var som helst – i skogen, i staden eller på den dagliga lunchpromenaden. Dogparkour är inspirerat av sporten parkour, som kortfattat går ut på att ta sig från punkt A till punkt B på ett så smidigt sätt som möjligt med hjälp av kroppen.

Dogparkour utgår från samma princip, men här är det hunden som ska ta sig upp eller över olika hinder. Hindren kan vara vad som helst i omgivningen, t.ex. en trottoarkant, en parkbänk eller en sten. Kort och gott är det en rolig aktivitet som bidrar till att stärka teamkänslan mellan hunden och hundföräldern eftersom de behöver jobba tillsammans. Dessutom får hunden använda både hjärnan och kroppen för att ta sig an olika hinder vilket ger hunden såväl mental som fysisk stimulans.

Så gör du:

Ta fram din hunds favoritgodis. Ju godare godis, desto högre motivation hos hunden. Fånga hundens uppmärksamhet genom att visa att du har godis. För därefter godisbiten upp över valfritt “hinder”, exempelvis en sten. När hunden utför det du vill att den ska göra, exempelvis att sätta upp framtassarna på stenen, belönar du genom att ge godisbiten. Efter några upprepningar kommer hunden att ha lärt sig vad den ska göra. Börja med enkla hinder och öka svårighetsgraden successivt i din hunds takt. Exempel på hinder som hunden kan ta sig an kan vara att hoppa upp på en stubbe, gå balansgång på en parkbänk eller att sätta upp båda framtassarna på en sten.

Att tänka på:

– Låt alltid hunden få värma upp med en promenad innan ni börjar. På så vis undviker ni skador.
– Dogparkour ska vara roligt och på din hunds villkor, utgå således alltid från din hunds nivå och öka svårighetsgraden successivt.
– Ha alltid med riktigt gott hundgodis att belöna med.
– Ha tillgång till färskt vatten så att hunden kan släcka törsten.

3. Testa aktiviteten godisträd

En annan aktivitet du och din fyrbenta vän kan testa på i påsk är den som kallas ”Godisträd”. Det är en enkel och rolig aktivitet som du kan göra tillsammans med din hund när ni är utomhus. Övningen Godisträd gör promenaden lite mer intressant för hunden och ni har roligt tillsammans vilket stärker er relation och kontakt. Genom övningen får hunden både mental och fysisk stimulans eftersom hunden måste använda både sin nos och sina muskler för att hitta på och nå godiset.

Så gör du:

Leta upp ett träd som har en stam med skrovlig bark. Placera ut små godisbitar i trädstammen och låt sedan hunden få leta efter godisbitarna. I början kan hunden behöva hjälp med att förstå vad den ska göra, då kan du med handen visa var på trädet hunden ska börja leta, alternativt ha en liten godisbit i handen som du för upp mot trädstammen. Håll godisbiten mot trädet, och när hunden uppfattar att “aha! här finns det godis att leta efter” belönar du genom att ge godisbiten.

Att tänka på:

– Låt hunden få värma upp med en promenad innan ni börjar. På så vis undviker ni skador och att hunden sträcker sig.
– Utgå från din hunds nivå och öka svårighetsgraden successivt.
– Använd din hunds favoritgodis. Ju godare godis, desto högre motivation hos hunden.

Behöver du fylla på godisförrådet? Spana in vårt sortiment av hundgodis.

Läs mer:

Playtime! Vi listar fem roliga lekar för dig & din hund

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.