13 oktober, 2021

5 vanliga sovställningar hos hunden och vad de betyder

Sover din hund på sidan, på ryggen med tassarna upp i luften eller ihopkurad som en kringla? Om det är några som är mästare på sovställningar måste det väl ändå vara våra fyrbenta vänner. Nedan går vi igenom några sovställningar som är vanliga att se hos hunden och vad de betyder, och självklart tipsar vi även om hundbäddar som passar extra bra till respektive sovstil. Läs vidare och se om du kan hitta din lurviga väns sovstil!

SOVSTIL 1 – “KRINGLAN”
Kännetecknas av ett frekvent snurrande om tre, fyra ibland fem varv för att hunden ska hitta den ultimata ihoprullade sovställningen. Formen av en kringla helt enkelt. En position hunden gärna sover i för att bevara värmen.


Kenzo sover i hundbädden Donut Shimmer Mullvad med läderdetaljer i storlek M.

Tips på hundbädd som passar “kringlan”:
PoufEn rund och mjuk puff som formar sig efter hundens kropp med tiden. Det passar hunden som sover som en kringla då Pouf ger en mjuk, mysig och omfamnande känsla. Finns i två färger.

Donut Shimmer med läderdetalj
Ger en trygg, inramad sovplats tack vare mjuka sidokanter som dessutom fungerar som mjuk kudde att vila huvudet på.

Classic Nest – En riktigt mjuk och skön hundbädd. Med sina mjuka sidokanter ger bädden en ombonande och gosig känsla för hunden som älskar att sova som en kringla. Finns i flera färger.

SOVSTIL 2 – “RYGGSNOOZAREN”
Kanske en av de mest avslappnade sovställningarna som finns? Det är inte ovanligt att höra en och annan snarkning när “ryggsnoozaren” tar en tupplur. Den avslappnande sovstilen visar att din hund litar fullt ut på dig och den miljö hunden befinner sig i.


Scout ligger och vilar i Sleepy Delux Teddy från Cloud7. Foto av: Elke Vogelsang, @Wieselblitz

Tips på hundbädd som passar “ryggsnoozaren”:
Classic Nest – En mjuk och skön hundbädd som har mjuka sidokanter som gör hundbädden trygg och ombonad. Här får hunden får stöd av de mjuka sidokanterna. Classic Nest finns i flera olika storlekar samt färger.

Cozy – En stor, fluffig och mjuk hundbädd som formar sig efter hundens vikt. I hundbädden Cozy sjunker hunden bekvämt ner i sin sovplats. Finns i fler färger.

Sleepy Deluxe Teddy – En bekväm hundbädd i teddytyg med stabil fyllning i både madrass och sidokanter. Sleepy Deluxe Teddy passar extra bra till tunga och stora hundraser som gillar en ombonad sovplats.

SOVSTIL 3 – “VALPSTILEN”
Har du en hund som älskar att busa? En hund som har mycket energi? Eller en lekfull valp? Då känner du nog igen den här sovstilen. “Valpstilen” kännetecknas av att hunden har magen mot golvet, bakbenen rakt bakåt och frambenen sträckta framåt. Denna sovstil visar att hunden är trött men ändå är redo att leka igen så fort möjlighet finns.

Tips på hundbädd som passar “valpstilen”:
Cozy – En stor och fluffig kudde som formar sig efter hundens kropp, och som låter hunden bekvämt sjunka ner i sin sovplats. En hundbädd utan sidokanter gör det enkelt för hunden att kliva i och ur sin bädd för att alltid vara redo för lek och bus. Cozy finns i fler färger.

Homey mélange med läderdetaljer – En riktig mjuk och fluffig hundbädd som blir en skön sovplats för hunden. Avsaknaden av sidokanter ger hunden möjlighet att sträcka ut sig ordentligt. Med en bädd utan kanter kan hunden snabbt ta sig ur bädden – perfekt när det vankas lek! Homey finns i två färger.

SOVSTIL 4 – “SIDO-SOVAREN”
“Sido-sovaren” är kanske den vanligaste sovpositionen hos hunden, här är det vanligt att höra en och annan snarkning. I denna position brukar hunden ofta komma in i djupsömn vilket man kan både höra och se med snarkningar och ben som “springer” när hunden drömmer. När din hund sover på sidan betyder det att din hund är avslappnad och känner sig trygg i sin omgivning och miljö.


Alfons – en 9 veckors labradorvalp sover gott i hundbädden Soft Lunge i storlek M.

Tips på hundbädd som passar till “sido-sovaren”:
Nest classic med läderdetaljer – en rektangulär hundbädd som ger en trygg och inramad sovplats med mjuka sidokanter att vila huvudet på under sovstunderna. Gillar hunden att sträcka ut sig ordentligt – gå upp en storlek så får hunden extra utrymme.

Cozy – En stor och fluffig kudde som formar sig efter hundens vikt där din hund bekvämt sjunker ner i sin sovplats. En hundsäng som passar “sido-sovaren” då hunden kan sträcka ut sig ordentligt. Finns i flera färger.

Soft lounge med läderdetaljer – En rektangulär hundbädd med mjuka sidokanter att vila huvudet på, samt en nedsänkt front som ger hunden fri sikt och en enkel väg att kliva i och ur bädden. Passar extra bra till små raser och valpar.

SOVSTIL 5 – “SPANAREN”
En sovställning där hunden kan ta korta sovpauser samtidigt som den har koll på allt som händer runt omkring. Det är inte ovanligt att “spanaren” är en hund som är mycket nyfiken och som tycker om att hålla koll på sin “flock”. “Spanaren” hittas ofta vilandes med huvudet mot hundbäddens sidokant, eller om hunden får vara i soffan – vilandes med huvudet mot soffans armstöd.


Ajax ligger och spanar i hundbädden Nest Classic med läderdetaljer 

Tips på hundbädd till “spanaren”:
Nest Classic – En mjuk och skön hundbädd med mjuka sidokanter som passar perfekt till “spanaren” – då hunden kan vila huvudet mot de mjuka sidokanterna och samtidigt hålla koll på sin “flock” och omgivning. Finns i fler färger.

Donut Classic – En rund hundbädd som ger en trygg, inramad sovplats med sidokanter som fungerar som mjuk kudde att vila huvudet på.

Sleepy Deluxe – En bekväm hundbädd med riktigt stabil madrass och stabila sidokanter. Sleepy Deluxe passar således extra bra till tunga och stora hundraser som gillar att vila huvudet mot en kant och spana på sin omgivning. Finns i flera färger.

Läs mer:

Denjo tipsar: så väljer du rätt hundbädd till din fyrbenta vän – i tre enkla steg

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.