Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

14 september, 2019

Hundar – ”Rena mirakelmedicinen”

Att ha en hund påverkar ditt liv positivt på många sätt. Du kan säkerligen instämma i att du känner att positiv energi utsöndras när du umgås med din fyrbenta bästa vän.

Det finns dock många fler fördelar med att ha en hund i familjen än vad de flesta vet om.

Den svenska hjärnforskaren Katarina Gospic berättar om just detta i en nyligen publicerad intervju. Katarina beskriver hundar som ”rena mirakelmedicinen”. Vi har sammanfattat några av våra hundars ”medicinska” effekter nedan.

Hundar stärker ditt immunförsvar och förebygger allergier
Eftersom hundar inte är 100% fria från bakterier och smuts gör kontinuerlig interaktion med hundar att vi utsätts för en konstant, låg stimulans till våra immunförsvar. I de fall vi inte har en hund i vår närhet riskerar vi med dagens extrema renlighet istället för att utsättas för hög stimulans till immunförsvaret då och då och på så vis utveckla allergier. Att ha hund motverkar således allergier. Speciellt barn i tidig ålder, upp till sex månader, har bevisats få en väsentligt lägre risk att utveckla allergier om de exponeras för hundar regelbundet

Hundar höjer din energi och prestation på jobbet
Om du har din hund på arbetet kommer du automatisk att ta fler korta pauser i form av hundpromenader i friska luften. Du kommer att komma tillbaka med mer energi och kan prestera bättre. Närvaron av en hund på jobbet kan också enligt forskning minska stress.

Hundar kan minska risk för lymfom liksom upptäcka cancer
Närvaron av en hund kan minska risk för lymfom och vissa hundar kan till och med lukta sig till cancer. När en person får cancer förändras dennes kroppslukt och därmed reagerar hunden. Det betyder att cancer kan upptäckas i ett tidigare skede.

Hundar kan motverka psykisk ohälsa och förbättrar vår sociala interaktion
Med en hund vid din sida på stan är det mycket vanligare att folk ler mot dig. Utan att du har gjort eller sagt någonting. Likaså pratar många fler spontant med en person som har en hund med sig. Dessa sociala kontakter kan mota psykisk ohälsa.

Hundar gör att kärlekshormonet oxytocin utsöndras i oss
Våra empatiska system aktiver av bäbisar och … hundar. Vi blir således mer ömma och kärleksfulla liksom känner mer empati av hundar.

Hundar förbättrar din fysiska hälsa
Att ha en hund betyder i regel att du går ut och promenerar oftare. Enligt forskning uppnår hundägare de dagliga rekommendationerna för rörelse och aktivitet oftare än de personer som inte har en hund i familjen.

Alla dessa positiva effekter har till och med visat sig kunna vara vägen tillbaka från en sjukskrivning. Att hundar är rena mirakelmedicinen finns det med andra ord många belägg för.

Läs mer:

Playtime! Vi listar fem roliga lekar för dig & din hund

 

 

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.