Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

8 juni, 2021

Hundfrisörens bästa tips på hur du håller hundens päls fri från tovor

Hur håller man hundens päls tovfri? Hur ska man tänka vid val av hundborste? Vilka är de bästa tipsen för att underlätta fällperioden om man har en hund som fäller? Hundfrisören Petra Jongen från salongen Epic Dog svarar och ger sina bästa tips!

 

Hur håller man pälsen tovfri? 

Ett tänk som man har stor nytta av är att ju friskare pälsen är (ren och återfuktad) desto mindre tovar pälsen. Att borsta med en karda i torr och smutsig päls gör så att pälsen slits och i en sliten päls får smutsen lättare fäste och får då lättare för att tova. En ond cirkel uppstår. För att hålla pälsen tovfri behöver pälsen hållas ren och återfuktad, vilket man uppnår genom att bada hunden.

Hundar som behöver regelbunden pälsvård och frisering för att deras pälsar inte ska tova, för dessa hundar råder jag hundägare att de ska bada/duscha sina hundar var 7-10 dag året om. Allt för att förebygga tovor.  För hundar med kortare päls som vanligtvis inte klipps kan ett rengörande bad eller dusch 1 gång i månaden vara lämpligt. Dels för att se över hur huden ser ut, för att få bort lös päls och ull och sedan såklart för det är fräscht både för hunden och oss människor.


Varför är det viktigt att vårda hundens päls?

Har hunden en lite längre päls eller en sådan päls som man bör klippa regelbundet, kommer den få tovor om man inte vårdar pälsen på rätt sätt. Tovor gör ont eftersom det stretar och drar i huden i varje rörelse hunden gör. Även borstning i en tovig päls kan bli obehagligt för hunden. På en korthårig päls eller en kortare dubbelpäls behöver även både päls och hud rengöras då en oren hud kan orsaka både klåda och irritation.  Pälsen fyller heller inte sin funktion med tovor. Många är rädda att klippa sina hundar på vintern för att hunden ska frysa, men istället får hunden då en lång päls som ägaren har svårt att vårda och då uppstår tovor. Detta gör att pälsen inte heller värmer på samma sätt som en ren tovfri päls.

Där tovorna oftast uppkommer är på de delarna hunden är som mest rörlig och i varje steg och rörelse hunden tar stramar det i huden. En tovig päls torkar även mycket långsammare, detta kan skapa fukteksem och nedkylning. Pälsen ska vara tovfri för att fylla sin funktion, för att huden ska kunna luftas ordentligt och för att hunden ska må bra helt enkelt. Är pälsen fri från tovor finns dessutom stora möjligheter till att klippa en frisyr på salong enligt ägarens önskemål.

 

Hur vet man när pälsen är tovfri? När och hur ofta ska man borsta sin hund?  

Efter ett grundligt bad med hundschampo och hundbalsam fönar man pälsen torr. Borsta gärna samtidigt som du fönar då det hjälper till att separera alla strån och pälsen torkar snabbare. När man sedan har borstat igenom hela hunden – kropp, ben, tassar, bröst, hals, huvud, ansikte, öron och svans då tar man fram en stålkam (en kam med stålpiggar) och kontrollerar hela pälsen. Kan man dra kammen överallt från huden och ända ut i längderna utan att den fastnar någonstans – då är det tovfritt. Om kammen fastnar finns det tovor. Med andra ord är det kammen som avgör om det är tovfritt eller inte.

 

Vad ska man tänka på när man väljer hundborste till sin hund?

Det finns många olika kardor på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken hundborste man ska välja till sin hund. Har du en hund med fyllig päls är det är viktigt att välja en karda med långa piggar så att piggarna kommer ner till huden. Det är nämligen vid huden som tovorna bildas och inte ute i längderna. Att vara medveten om är att en karda greppar tag i stråna och sliter isär dem vilket gör att pälsen på sikt slits – därför är det viktigt att välja tillfälle när man använder kardan för att minimera slitaget. Piggborste (även kallad stålborste) liknar borstarna vi människor själva använder och den är mer skonsam och sliter minimalt på pälsen. Dock separerar den inte stråna lika bra som kardan. Värt att nämna är också att kardor fungerar bra till hundar med underull.

 

Vilka är de bästa tipsen för att underlätta fällperioden om man har en hund som fäller?

Bada din hund under fällningsperioden (vår och höst) – då släpper mycket av pälsen redan i badet och man slipper få päls överallt i hemmet. Borsta gärna med kardan med balsam i pälsen så ska du se att det ger effekt! Att föna är också väldigt effektivt. En vanlig liten handfön som vi vanligtvis använder på oss själva kan fungera men absolut bäst effekt ger en hundfrisörfön då den har ett kraftfullare luftflöde mellan 50-110 m/s. Ju tjockare och tätare päls desto kraftfullare fön behövs.

Underullsverktyg är också bra, de ska endast greppa tag i ullen och inte slita på täckhåren. Perfekt att ta med ullkardan ut på promenaden så slipper du städningen inne och fåglarna på våren blir jätteglada att få lite hjälp med boningsmaterial.

Här hittar du alla våra pälsvårdsprodukter!

Läs mer:

Möt Petra Jongen – hundfrisören som brinner för hund och pälsvård

 

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.