Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

7 maj, 2021

Möt Petra Jongen – hundfrisören som brinner för hund och pälsvård

Vi är så glada över att presentera vårt nya samarbete tillsammans med Petra Jongen. Petra är utbildad hundfrisör och djurvårdare och driver sedan några år tillbaka den egna hundfrisörsalongen Epic Dog i Stockholm. Med ett brinnande intresse för hund och en gedigen kunskap inom pälsvård, hjälper hon dagligen hundar och hundägare med att hålla hundarnas pälsar i fint skick. Under de kommande veckorna kommer Petra att dela med sig av sin kunskap här hos oss på Denjo.

Så vad gör egentligen en hundfrisör? Behöver alla hundar pälsvård? Och hur går det till när man lämnar in sin hund på salong? Svaren på det och mycket mer finns att läsa i nedan intervju med Petra. Enjoy!

Hej Petra, kan du inte berätta lite om vem du är?

Hej! Jo självklart. Jag är nyligen fyllda 36 år. Jag är uppvuxen i Örebro och har jobbat som säljare största delen av mitt yrkesliv. Jag flyttade till Stockholm för ca 10 år sedan. Mitt liv tog då en helt ny vändning och jag bestämde mig för att jag skulle förverkliga min dröm – att jobba med djur. Först utbildade jag mig inom kinesisk medicin TCM, till hund akupunktör. Efter den ettåriga utbildningen fortsatte jag att utbilda mig till djurvårdare på utökad nivå D9. Att vårda hundar är otroligt givande men jag är väldigt kreativ och ville få upplopp för min kreativitet och mitt skapande. Då började jag en hundfrisörsutbildning som var ca 1 år. Det var då jag kände att jag hade hittat mitt kall. Jag insåg ganska snart att klippa hundar är bara en liten del av yrket. Den innebär så mycket mer.

 Du äger och driver idag din egen salong Epic Dog, berätta mer!

Epic Dog grundades redan innan jag hade gått klart min frisörutbildning, i mitt huvud. Jag hade planer och visioner om hur jag skulle bygga upp mitt företag och sprida kunskap kring just pälsvård. Varför jag just valde namnet Epic Dog är för att ”epic” på svenska betyder ”episkt” och det i sin tur står för ”storslaget” och ”fantastiskt”. 2017 startade jag upp företaget och sen dess det gått i rasande fart. Jag är den som driver hela företaget, salongen, butik, webbshop och kurser. Jag vidareutbildar också hundfrisörer runt om i landet.

Vilka är det som besöker salongen?

Till största del är det mest pälsade hundar som kräver kontinuerlig pälsvård som kontaktar mig, men även korthåriga hundar behöver pälsvård. Med pälsade hundar avses t.ex alla hundar med fluffig päls, pudelblandningar, bichon havanaise, lagotto, yorkshireterier, shih tzu mfl. Även hundar som tex collie, långhårig schäfer, pomeranaian och bearded collie. Idag har jag mina stammisar som kommer till mig med ca 8-12 veckors intervaller. Jag hjälper även många andra hundägare runt om i landet genom att guida till rätt produkter och verktyg i min webbshop. Även genom min populära pälsvårdskurs online kan de som bor runt om i Sverige ta del utav min kunskap.

 Vad handlar pälsvård om? Vad hjälper du dina kunder med när de lämnar in sina hundar hos dig?

Pälsvård är precis som det låter, vård av pälsen så pälsen ska må bra som möjligt och vara tovfri. Främst på salong så önskas bad, fön & klipp, vill man lämna in sin hund kontinuerligt för bad och fön går det givetvis också. Jag klipper utifrån ägarens önskemål förutsatt att pälsen är tovfri och hunden är van med hantering och alla momenten på salong. Alla hundar badas först, dels för att pälsarna ska bli rena så inte skär och saxar blir förstörda, med noga utvalda produkter anpassade just vad den hundens päls mår bäst av. Sedan fönas hunden så pälsen blir i perfekt skick inför nästa moment där det är dags att klippa. Att klippa i en päls som inte är ren och genomborstad är som att klippa en människa med morgonfrisyr, det blir varken jämnt eller snyggt. 

”Det jag uppmärksammade mest var okunskapen

hos hundägare när det kommer till pälsvård”

Hur kommer det sig att du startade Epic Dog?

Jag har alltid drömt om att jobba med hundar och alltid velat starta eget företag. Att kunna forma och bygga upp ett företag från grunden är ett hårt jobb men också helt magiskt eftersom jag får uppleva den visionen jag hade från start. Ju mer tiden gick insåg jag att det var lågt ifrån att bara klippa hundar. Jag vidareutbildade mig inom teknik, pälsvård, raskunskap och mycket mer för att kunna utvecklas i den takt som fler och fler hundägare efterfrågade.

Det jag uppmärksammade mest var okunskapen hos hundägare när de kommer till pälsvård. Jag stod och klippte ned toviga hundar på löpande band, och inte nog för att de känns beklämmande så var de inte heller den syn jag hade på yrket. Jag ville jobba i välmående och friska pälsar på glada hundar. Då började min pälsvårdkamp, att nå ut till så många hundägare som möjligt och upplysa om hur viktigt det är med kontinuerlig, skonsam och effektiv pälsvård. En frisk och tovfri päls är inte bara till synes mer tilltalade och fräsch utan det primära är hundens välmående. 

Behöver alla hundar pälsvård?

Oavsett som man har en korthårig ras som t.ex. labrador, staffordshire terrier, boxer eller bulldog är det viktigt att även vårda deras pälsar. Nödvändigtvis behöver man inte bada dom lika tätt som hundar med längre päls. Vid fällningsperioder är det t.ex. väldigt effektivt att schamponera ordentligt på korthåriga pälsar, då lossnar mycket av den löst sittande pälsen redan i badet och man slipper få päls överallt hemma. Sedan mår hundens hud också bra av att bli rengjord då och då. Längre och fluffigare pälsar är otroligt viktigt att vårda på rätt sätt just för att förebygga tovor. Alla hundar mår bra av en ren och luftig päls!

Vad gör du när du inte driver Epic Dog?

Jag bor på landet 3 mil söder om Stockholm med min sambo Patrik och min hund Skrutt, hon är en russkiy toy tik på 4 år. Tidigare hade vi höns och vaktlar men jobbet tog så mycket tid så att jag inte kunde ge dom den tiden de behövde. Jag fullkomligt älskar alla sorters djur och drömmen är att bo på en gård i framtiden. I övrigt spenderar jag mycket av min lediga tid i naturen, plockar svamp, fiskar, vandrar, åker längd på vintern och pysslar i min trädgård.

 

”Pälsvård behöver inte vara tråkigt, besvärligt och jobbigt. Tvärt om, det ska vara något lätt, mysigt, och relationsbyggande”


Vad hoppas du under de kommande veckorna kunna förmedla till de hundar och hundföräldrar som följer Denjo Dogs?

Främst till de som har pälsade hundar att pälsvård behöver inte vara tråkigt, besvärligt och jobbigt. Tvärt om, det ska vara något lätt, mysigt, och relationsbyggande. Jag vill även en gång för alla ta död på skrönor och osanningar som fortfarande lever kvar inom pälsvården, för dessa drabbar endast våra hundar. Jag hoppas kunna inspirera till att lägga lite extra tid på pälsvården i vardagen, den är trots allt lika viktigt som alla annat i hudens liv. Pälsvård är något som kommer behövas hela hundens liv, och hantering och pälsvård går hand i hand.


Slutligen, kan du dela med dig av tre snabba pälsvårdstips?

– Bada/duscha din pälsade hund var 7-10 dag. En ren och återfuktad päls tovar mindre.

– Använd alltid schampo & balsam, gnugga inte, massera in. Späd ut produkterna i ljummet vatten så de lättare tränger ned i pälsen. Förbruka eller släng utspädda produkter, bakterier bildas.

– Gnugga inte med handduken, krama ur vätan med handduk, sedan föna och borsta samtidigt. Ett grundligt pälsvårdsarbete håller längre och därmed minskar risk för tovor inför nästa tvätt.

Vi ser så fram emot samarbetet med Petra och hoppas att du ska göra detsamma. Vill du läsa mer om Petra och Epic Dog finns mer information på epicdog.se. På Instagram kan du följa Petra och Epic Dog under kontot @epic_dog_salong.

 

Läs mer:

Hundfrisörens bästa tips på hur du håller hundens päls fri från tovor

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.