Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

21 februari, 2019

Intervju med Denjo Dogs grundare Victoria

HUR FÖDDES IDÉN TILL DENJO DOGS?
Det hela började när min Cavalier King Charles Spaniel Kenzo kom in i mitt liv 2014. Han blev direkt min bästa vän, familjemedlem och ständiga följeslagare. Dock insåg jag väldigt snabbt att jag hade svårt att finna bra, stilrena produkter till honom och vårt hem. Varje hundbädd jag köpte blev antingen snabbt nopprig och tappade form eller så var de tillverkade av billigt material som varken var snyggt eller miljövänligt. Hundhalsbanden och kopplen jag fann i hundbutikernas utbud var inte tillverkade för varken bästa komfort eller med snygg, modern design. För att inte tala om matskålarna som antingen var fulla av mönster med tassavtryck, hundben och blommor eller utformade som en klinisk skål i rostfritt material där design i linje med hemmets övriga inredning inte alls var påtänkt. Kort och gott saknade jag kvalitet, design och hållbarhet i utbudet.

Detta i kombination med mina tidigare erfarenheter från bl.a. möbelindustrin och hållbarhetsfrågor gav upphov till idén om att skapa Denjo Dogs. En destination för hundägare där man finner nödvändiga produkter till hunden som passar in med hem och stil samtidigt som de är funktionella, gjorda av högkvalitativa material och har en tidlös design. Det vill säga älskvärda, moderna hundprodukter som håller över lång tid.

HUR SER TEAMET BAKOM DENJO DOGS UT?
När idén till Denjo Dogs föddes insåg jag snabbt att jag och Kenzo behövde förstärkning. För att skapa världens främsta hundprodukter krävs kunskap och praktiska erfarenheter av design och material, något jag saknade. Jag kontaktade därför en av de mest talangfulla designers jag visste- Robin. Han hade arbetat som grafisk formgivare och produktdesigner i många år och fått erhålla bl.a. Guldägget. Då vi hade en gemensam mycket nära vän visste jag också att vi hade samma grundvärderingar liksom att han gillade hundar. Lyckligtvis blev han lika eld och lågor över idén som jag var och 8 månader senare, 1 december 2017, lanserar vi tillsammans denjodogs.com.

Ungefär ett år senare har Denjo Dogs en egen hundpsykolog med i produktutvecklingsteamet och en hundpanel bestående av femton hundägare som är föräldrar till bl.a. en chihuahua, en lagotto och en rhodesian ridgeback har rekryterats. Tillsammans med dem har vi utvecklat Denjo Dogs första egna kollektion som lanseras våren 2019. Den rymmer hundkoppel, hundhalsband, selar, bajspåsehållare m.m. och huvudmaterialet är svenskt, vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri i Uppland.

Utöver detta har vi självklart också flera väldigt viktiga samarbetspartners såsom vår fotograf Hannes Söderlund, vår film maker Nils-Emil Nylander och svenska producenter som indirekt ingår i vårt team.

VARFÖR ÄR HÅLLBARHET EN VIKTIG DEL AV ERT ARBETE OCH HUR ARBETAR DENJO DOGS MED DET?
’Trust’, ’Love’ och ’Green’ är Denjo Dogs grundpelare. När vi lever i en värld där överkonsumtion sätter planetens liv och välmående på spel ser vi det som ett måste för alla bolag att ställa om och agera hållbart. Som hundförälder är jag mycket ute i naturen och vill absolut att den biologiska mångfalden ska få bevaras. Att sjöar och marker ska få vara friska, men också att människor som arbetar med produktion inte ska behöva utsättas för gifter eller oskäliga arbetsvillkor.

Vi är väl medvetna om att marknaden för hundprodukter är enorm och växer i snabb takt. Således bidrar den till konsumtion, men då hundar sedan långt tillbaka varit en kär familjemedlem tror vi inte på att få hundägare att helt sluta konsumera. Istället vill vi förändra beteendet till att bli mer långsiktigt hållbart. För Denjo Dogs inkluderar det bland annat att prioritera att arbeta med hållbara material, en hållbar och etisk produktion, att utbilda konsumenter i hur de ska välja bättre produkter samt att uppmuntra till att handla mindre, men med mer kvalitet.

Som exempel ämnar vi introducera en standard för alla våra produkter som visar på hur lång levnadstid de förväntas ha vid normalt slitage. Genom att göra det kan konsumenter enkelt få en bra uppfattning om vilken produkt som ger bästa värde över tid. T.ex. säljer vi hundbäddar för 3000 SEK på vår hemsida. De har avtagbart, tvättbart överdrag, har en klädsel av återvunna och ekologiska textilier samt en fyllning som håller stabilitet och form över många år. Köper man istället en bädd för 700 SEK som tappar form och kvalitet efter något år dröjer det inte många år innan man är uppe i de 3000 SEK. I vår industri är det ett stort fokus på billiga priser och det är näst intill omöjligt att hålla allt billigt utan att göra avkall på material, kvalitet, produktion m.m. Med andra ord är de billigaste produkterna långt ifrån billigast många gånger, varken för din plånbok eller miljön.

Med detta sagt är vi långt ifrån perfekta, men vi tar varje dag steg framåt i vårt hållbarhetsarbete och gör vårt yttersta för att påverka marknaden mot en mer hållbar riktning.

VAD INSPIRERAR ER?
Vår hundpsykolog är en stor inspirationskälla till nya, smarta funktioner för våra produkter. Några av våra favoritvarumärken inom möbel, konst- och modevärlden inspirerar oss med kombinationen av hållbara material och estetiskt tilltalande design. Sist, men absolut inte minst inspirerar alla våra dagliga möten oss. Möten med hundar, människor och företag. Kort och gott är det en mix av saker och personer som vi gillar och ser upp till som inspirerar oss.

VAD ÄR ER VISION MED DENJO DOGS?
Att bli världens mest omtyckta och hållbara globala hundvarumärke.

Läs mer:

Intervju – Möt Denjo Dogs Grundare Victoria Carlsson, Robin Grann och hunden Kenzo

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.