Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

12 januari, 2021

Ta hand om din hund i vinter – 9 värdefulla tips

Ta hand om din hund i vinter – för att underlätta vintern för dig och din hund har vi här samlat nio värdefulla tips, så att ni tillsammans kan njuta av säsongens alla härliga aktiviteter till fullo!

1. Välj rätt hundkläder efter väder

Är det mycket snö ute och du märker att din hund darrar när ni är ute – då kan det vara ett tecken på att din hund fryser och behöver ett hundtäcke eller en värmande hundtröja för att bättre hålla värmen. Är det istället en mild vinterdag där det regnar kan det räcka med ett vattentätt regntäcke för att din fyrbenta vän ska hålla sig varm och torr. För att ta reda på vad just din hund behöver är ett bra tips att studera hur din hund beter sig i olika väder. Tips! Läs vår guide till hur du väljer rätt hundtäcke till din hund.

2. Smörj in tassarna

Under vintertid är det vanligt med vägsalt på vägarna vilket inte är speciellt snällt mot hundens trampdynor. Vägsalt kan verka uttorkande för hundens trampdynor. För att skydda tassarna från vägsalt och eventuella torrsprickor kan man med fördel smörja in hundens tassar med tassalva innan promenaden. Under kategori Tassar hittar du produkter för välmående tassar, så som tassolja, tass-stift liksom tass-salva som verkar mjukgörande och vårdande, samt skyddar trampdynorna mot yttre påfrestningar som t.ex vägsalt. Ta också för vana att skölja av hundens tassar, samt pälsen på fram- och bakbenen för att avlägsna vägsalt som din hund annars riskerar att slicka i sig.

3. Se upp för glykol

Glykol som används i kylarvätska till bilen är något som hunden gärna slickar i sig då det smakar sött. Glykol är dock väldigt giftigt för hundar, så låt därför inte hunden nosa och slicka på marken runt bilar eller på parkeringar. Om hunden får i sig glykol bör man genast kontakta veterinär.

4. Lämna inte hunden i en kall bil

Lika viktigt som det är att inte lämna en hund ensam i bilen en het sommardag, är det att inte lämna den ensam i en iskall bil under vinterhalvåret. Är det riktigt kallt ute kan hunden få förfrysningsskador. Utstickande kroppsdelar som t.ex tassar, öron och svanstipp har störst risk att drabbas av förfrysningsskador (källa: agria.se). Många hundar klarar att hålla värmen bra så länge de är i rörelse, men precis som vi människor blir de snabbt nedkylda om de är stilla, t.ex om de sitter stilla i en hundbur i bilen.

5. Använd reflexer

Under vinterhalvåret är det mörkt många timmar av dygnet här uppe i norden, så se till att du och din fyrbenta vän har reflexer så att ni syns väl i mörkret. Många av de hundtäcken vi har i vårt sortiment har designats med reflexer både fram och baktill vilket gör att hunden syns bra i mörker.

6. Var försiktig på isen

Att ta en långpromenad på isen en kall och solig vinterdag är otroligt härligt för både dig och din hund. Men innan ni ger er ut, se till att försäkra er om att isen är tillräckligt tjock för att beträda. Tänk också på att inte gå nära bryggor, vass eller stränder där isen normalt sett är tunnare. En hund ska aldrig gå ut ensam på isen även om isen till synes ser ut som att den håller för en hund – man vet aldrig när faran kan vara framme.

När det kommer till is på t.ex gång- och cykelbanor, var uppmärksam på att hunden inte går i de vattenpölar som frusit till is då isen lätt går sönder och blir till vassa skärvor, vilket i sin tur kan skada hundens tassar.

7. Värm upp innan fysisk aktiviter

Många hundar älskar snö och att få busa runt i ett snötäckt landskap innebär stor lycka. Och hur härligt är det inte att få se sin pälskling på sitt allra gladaste humör? En sak att tänka på innan man låter sin fyrbenta kompis leka loss, är att gå en kort promenad strax innan. Varför? Jo, på så vis hinner hundens kropp att värmas upp innan hunden börjar rusa runt i snön hej vilt. På så vis minskas risken för att hunden sträcker sig eller drar på sig någon skada.

8. På utflykten – kom ihåg liggunderlag till hunden

När ni är på utflykt i t.ex skogen och stannar till för lunchpaus eller fika, kom ihåg att ta med ett liggunderlag även till hunden. När hunden blir stillastående blir den kall och en del av kylan kommer från marken. Att då ha med ett liggunderlag som hunden kan sitta/ligga på när ni stannar till gör att hunden bättre kan hålla värmen. Ska ni stanna till en längre stund är även ett varmt hundtäcke att rekommendera.

9. Glöm inte vattnet

På sommaren är de flesta noga med att ha med sig vatten så att vovven kan släcka törsten. Men glöm inte att långa promenader och bus i snötäckt vinterlandskap också gör hunden törstig. Ta med vatten till hunden i en vattenflaska, och lite gott hundgodis förstås, så blir varje äventyr en fröjd!

Läs mer:

Så väljer du rätt hundtäcke till din hund

Naturnära, mysigt & hundvänligt- Vi tipsar om våra tre bästa vintersemestrar i sverige

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.