Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

11 januari, 2022

Välj rätt hundbädd till valp – här är våra bästa tips!

Är du på jakt efter hundbädd till valp? Eller kanske har du just införskaffat en valpbädd till din nya familjemedlem? Oavsett om du är på väg att köpa hundbädd, eller om du just har gjort det, delar vi här med oss av värdefulla tips om saker som rör valpens sovplats.

Hur väljer man rätt hundbädd till valp? Hur vänjer man valpen vid sin nya sovplats? Och hur får man hundbädden att hålla så länge som möjligt (trots vassa valptänder och klor)? Svaren på det och mycket mer finner du i detta blogginlägg!

Så väljer du rätt hundbädd till valp

Innan du väljer hundbädd, behöver du fundera över din valps behov. Har du en liten, mellanstor eller stor ras? Ska hundbädden enbart vara en valpbädd som valpen ska ha den första tiden? Eller ska valpen kunna använda hundbädden även i vuxen ålder? Ska hundbädden ha avtagbar klädsel? Lista alla funktioner ni önskar, så blir det enklare att hitta en bädd som möter era behov.

Nedan går vi igenom några generella riktlinjer som kan vara bra att tänka på vid val av hundbädd till valp.

VÄLJ EN HUNDBÄDD MED SLITSTARK KLÄDSEL
Till valpar rekommenderar vi att välja hundbäddar med klädsel av slitstarkt tyg, just för att bädden med stor sannolikhet kommer utsättas för extra tuff påfrestning. Hundbäddarna Classic Nest, Classic Donut är tillverkade av en slitstark bomullskanvas (med ett martindalevärde på 45 000) och lämpar sig bra för valpar.

Även hundbädden Donut Icon passar bra till valpar. Det är en av våra mest slitstarka bäddar (martindalevärde på 115 000). Observera dock att ingen hundbädd är oförstörbar, så har du en valp som är tuff mot sin bädd – håll extra uppsyn.

NÄR DU VÄLJER STORLEK – UTGÅ FRÅN VALPENS FULLVUXNA STORLEK
Ett vanligt misstag är att man väljer en för liten hundbädd till sin hund. Ska du införskaffa en hundbädd som valpen även ska kunna ha som fullvuxen, behöver du utgå från hur stor valpen beräknas att bli i vuxen ålder. Ett tips är att utgå från rasstandarden, samt fråga din uppfödare om hur stor din valp beräknas bli som fullvuxen.

För att hitta rätt storlek av de hundbäddar vi har i vårt sortiment, rekommenderar vi att du kikar på storlekstabellen på våra produktsidor. På respektive produktsida finns en storleksguide med en tabell för olika storlekar och dess mått, samt vad rekommenderad maxvikt är. På produktsidorna finns även storleksrekommendationer med riktlinjer för vilka storlekar som passar vilka raser. Du bör också tänka på hur mycket din valp kommer att väga som fullvuxen, en tung hund behöver exempelvis en bädd med en stabil madrass som klarar av att fördela hundens vikt och hålla formen.

NÄR DU VÄLJER MODELL – UTGÅ FRÅN VALPENS SOVSTIL
Det finns ett brett utbud av olika modeller av hundbäddar – runda, rektangulära, med och utan sidokanter. För att ta reda på vad vilken modell som passar din valp, är ett tips att studera din valp när han/hon sover. Gillar din valp att sova ihoprullad som en boll, eller att ligga utsträckt?

Till valpen som gillar att sova ihoprullad
Om din valp gillar att sova ihopkurad som en boll, är en rund eller rektangulär hundbädd med sidokanter att rekommendera. Det ger valpen en extra ombonad och trygg sovplats.

Till valpen som gillar att sova utsträckt
Gillar din valp att sträcka ut sig när den sover, kan istället en hundbädd utan sidokanter vara att föredra, alternativt en hundbädd med sidokanter i en större storlek (som har tillräckligt stor liggyta för att valpen ska kunna sträcka ut sig).

VÄLJ KVALITET FRAMFÖR KVANTITET
Välj hellre en hundbädd av hög kvalitet, än flera billiga hundbäddar av mindre bra kvalitet. Det är bättre för både plånboken och miljön. Läs på om materialen, var hundbädden är tillverkad, om det finns miljömärkningar eller certifieringar, och om hundbädden är tillverkad av återvunna material. Var också noga med att ta hand om hundbädden, underhåll den och se över den då och då, och den kommer att vara fin och hålla över lång tid.

Så vänjer du valpen vid sin nya sovplats

GÖR VALPENS HUNDBÄDD TILL EN TRYGG, MYSIG PLATS
Det är viktigt att valpen får en egen plats dit den kan gå för att varva ner, sova och känna sig trygg. När du har fått hem din hundbädd, ställ den på en väl utvald plats där valpen kan få lugn och ro. Det bör vara en plats som du har uppsikt över.

När valpen kommer hem från uppfödaren får den ofta med sig en filt och någon leksak, som doftar av mamman och syskon. Ett bra tips är att lägga denna filt och leksak i den nya hundbädden. På så vis känner valpen doften av mamman och sina kullsyskon, vilket bidrar till trygghet.

INTRODUCERA HUNDBÄDDEN FÖR VALPEN
Låt valpen utforska sin nya hundbädd i lugn och ro. Vissa valpar finner ro och kommer till rätta i sin nya sovplats direkt, med andra behöver lite mer tid. För att visa valpen till sin sovplats, kan du locka med lite godis, och när valpen går i sin hundbädd ger du valpen en godisbit. På så vis lär sig valpen att när den befinner sig i bädden, får den godis, och bädden blir förknippat med något positivt.

BEGRÄNSA MÖJLIGHETEN TILL ANDRA SOVPLATSER
Har du en valp som inte självmant går till sin nya sovplats, kan du behöva vara tydligare och lära valpen att det är till hundbädden han eller hon ska gå för att varva ner och ta det lugnt. Ett bra tips är då att begränsa möjligheten till andra sovplatser i hemmet. Är det så att valpen ändå inte vill lägga sig i sin hundbädd, kan du prova att flytta hundbädden till ett annat ställe. En idé som ofta går hem är att låta valpen själv få välja sovplats, och placera hundbädden där.

Så får du hundbädden att hålla så länge som möjligt

Att valpar bits och rivs och beter sig som små pirayor ibland är inget ovanligt utan snarare helt normalt. Precis som små bebisar utforskar de världen med hjälp av munnen. För att undvika oönskade bitmärken på den nya fina hundbädden, följer här några tips:

EN HUNDBÄDD ÄR EN PLATS FÖR VILA
En hundbädd är en plats dit hunden ska kunna gå för att komma till ro. Det ska vara en lugn och rofylld fristad, där hunden kan sova och vila ostört. Genom att lära valpen redan från början att hundbädden är en plats för vila och sömn (inte för lek och bus) kommer vovven lättare att komma ner i varv, och du minskar också risken för oönskade bitmärken och övrigt slitage på hundbädden.

HÅLL UPPSIKT ÖVER VALPEN OCH HUNDBÄDDEN
Har du en valp som gärna biter och river i sin bädd, rekommenderar vi att du håller extra uppsikt över din valp när den vistas i sin hundbädd. Både för valpens säkerhet, och för att undvika oönskade bitmärken.

SKYDDA KLÄDSELN FRÅN VASSA VALPTÄNDER OCH KLOR 
Vassa valptänder och klor är sylvassa och kan penetrera i stort sett vilket tyg som helst. För att minska risken för att valpen biter eller river hål på sin hundbädd, rekommenderar vi att lägga i en filt i hundbädden. På så vis skyddar du både bäddens klädsel, samtidigt som hundbädden blir ännu mer mysig och ombonad för valpen.

TA HAND OM BÄDDEN OCH TVÄTTA ALLTID ENLIGT TVÄTTRÅD
Ibland händer det att olyckor sker. Behöver du tvätta valpens hundbädd är det viktigt att du följer de rekommenderade tvättråden. Detta för att bädden ska behålla sin form och kvalitet. På varje produktsida finns skötselråd för hur du ska göra för att tvätta din hundbädd på rätt sätt. Är du osäker på hur du ska tvätta din hundbädd är du alltid välkommen att kontakta oss på info@denjodogs.com eller i vår chatt, vi hjälper mer än gärna till!

Läs mer:

Hundbädd till valp – här är 6 hundbäddar som passar extra bra till valp

6 saker att tänka på när du väljer hundhalsband och hundkoppel till valpen

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.