Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

26 december, 2021

Nyår med hund – här är 5 värdefulla tips

Nyår för oss människor är kanske mest förknippat med glädje, härligt umgänge, god mat och festliga fyrverkerier. Några som inte är lika förtjusta i det sistnämnda, är våra fyrbenta vänner. Många hundar är skotträdda och tycker att höga smällar och ljussken från raketer är väldigt obehagligt. Nedan har vi samlat fem värdefulla tips, för att göra nyår med hund så behagligt och tryggt som möjligt för såväl fyrbenta, som tvåbenta.

1. Lämna inte hunden ensam
Även om du har en hund som vanligtvis är trygg med att vara hemma själv, så kan det hända att hunden under nyårsafton blir rädd för både ljudet och ljuset av raketer eller smällare. Lämna därför inte din hund ensam. Ha koll och uppsikt över din hund för att försäkra dig om att han/hon mår bra och känner sig trygg.

2. Rasta hunden i god tid och ha alltid hunden kopplad
Se till att din vän fått göra sina behov tidigare på dagen. Gärna på en plats där inte smällare och raketer hörs. Kanske finns det en skog i närheten där ni bor, där ni kan promenera? Ha också ALLTID hunden kopplad (även om din hund vanligtvis är lyhörd och lyssnar till inkallning). En hund som blir rädd kan rusa iväg i panik.

3. Stanna inne under timmarna det är som mest fyrverkerier
Både ljud och ljus från fyrverkerierna kan vara väldigt skrämmande och i värsta fall traumatiserande för en hund. Skona hunden från rädsla och ge er inte ut på promenad under de timmar när det är som mest fyrverkerier.

4. Ladda upp med aktiveringsleksaker
En trevlig aktiveringsleksak som din hund gillar kan vara bra att ta fram under nyårsafton. Det kan hjälpa till att distrahera ljudet av smällare, och hunden får istället fokusera på något som är kul och positivt.

5. Var lugn och utstråla trygghet
Våra fyrbenta vänner är experter på att läsa av oss människor. Går vi upp i stress, kan det orsaka att även hunden stressar upp sig då den känner av att något är fel. Har du en hund som tidigare år visat rädsla för raketer, är det lätt att oroa sig extra mycket inför det kommande nyårsfirandet. Försök dock att behålla lugnet. Är du orolig kommer din fyrbenta vän med stor sannolikhet att känna av att något är fel, och också gå upp i stress. Behåller du däremot lugnet och utstrålar trygghet visar du hunden att ni är på en trygg plats, vilket kan minska onödig stress och oro hos er båda.

Läs mer:

Ska du och din hund ut och resa? Här är 6 enkla resetips!

Naturnära, mysigt & hundvänligt- Vi tipsar om våra tre bästa vintersemestrar i sverige

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.