Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

18 januari, 2022

Hundfrisören berättar – så tvättar du din hund steg för steg

Dags att ge din hund ett bad? Hur gör man egentligen för att tvätta sin hund på rätt sätt? Vi frågade hundfrisören Petra Jongen från salongen Epic Dog om hennes bästa tips. I detta blogginlägg guidar hon dig till hur du på rätt sätt tvättar din hund steg för steg.

Steg 1 – Förbered schampoo och balsam
Börja med att förbereda dina produkter så att du har de redo. Det är viktigt att du använder hundschampo och hundbalsam, dvs produkter framtagna till just hund. Hundscham
po och hundbalsam kommer ofta i form av koncentrat och ska spädas ut med vatten. Det finns speciella blandningsflaskor att använda för att blanda ut schampoo och balsam, det går dock minst lika bra att använda två vanliga sportflaskor med pip. Genom att blanda ut schampo i en flaska, och balsam i den andra blir produkterna smidiga att hantera. Produkterna går lättare ner i hundens päls och rengör på så vis både hud och päls på ett effektivt sätt. 

Steg 2 – Skölj hunden med ljummet vatten
Skölj av hela hundens kropp – mage, rygg, tassar och ben. Ett tips är att vänta med att blöta huvudet, är huvudet torrt känner sig hunden inte lika blöt och du slipper blöta skakningar. 

Steg 3 – Schamponera hunden
Efter att du sköljt hunden med vatten, häller du över schampoblandningen över hundens kropp. Undvik att gnugga in schampoblandningen utan massera varsamt in den längs med pälsen istället. Ett misstag många gör är att gnugga in schampot i pälsen, vilket kan skapa tovor som inte fanns där tidigare. Det vill vi undvika.

Steg 4 – Skölj av schampot med ljummet vatten
Efter schamponering, skölj av hunden med ljummet vatten, se till att allt schampo avlägsnas. Är din hund väldigt smutsig, kan du schamponera hunden två gånger för att verkligen se till så att all päls och hud blir ordentligt rengjord. 

Steg 5 – Skölj försiktigt hundens huvud med vatten
Nu är det dags att rengöra hundens huvud och ansikte. Blöt huvud, runt nos och öron med ljummet vatten. Gör detta försiktigt så din hund fortfarande känner sig trygg och lugn. Även hundens öron ska sköljas med vatten (såvida du inte har en hund som har problem med öronen).

Steg 6 – Schamponera hundens huvud
Massera därefter in schampoblandningen varsamt på hundens huvud, utanpå öronen samt i ansiktet. Det är ingen fara om lite av schampoblandningen (eller balsamblandningen för den delen) kommer i hundens ögon eller öron. Man kan såklart vara extra försiktig runt ögon och öron om man vill och om man märker att hunden upplever det som obehagligt.

Steg 7 – Skölj av schampot från hundens huvud med ljummet vatten
Skölj försiktigt av allt schampo från hundens huvud, öron och ansikte med ljummet vatten. Se till så att allt schampo avlägsnas innan du går vidare till nästa steg.

Steg 8 – Massera in balsam i hundens päls
Dags att gå över till balsam. Massera in balsamblandningen i hundens päls – se till att du går igenom hela hunden, dvs. mage, rygg, ben och tassar. Kom ihåg huvudet, ansiktet, runt nosen och utsidan av öronen.

Tips! Under perioder där din hund fäller mycket gör det susen att borsta igenom pälsen med en karda medan balsamet är i. På så vis lossnar mycket av underullen redan i badet och du slipper få lös päls i hemmet.

Steg 9: Skölj av balsamet
Skölj av hela hunden med ljummet vatten och se till så att allt balsam avlägsnas. 

Steg 10: Torka hunden
Använd en handduk och krama ur vattnet ur hundens päls, föna sedan hunden helt torr. Se till att också torka öronen, samt ordentligt mellan hundens trampdynor. Undvik att gnugga pälsen, (då finns stor risk att tovor uppstår) utan krama ur vattnet medhårs.

Viktigt att tänka på när du tvättar din hund:
Spara aldrig utspädda produkter till nästa bad eller dusch då det bildas bakterier som vi inte vill ha ner i våra hundars pälsar. Se till att använda upp all schampo- och balsamblandning (med tiden kommer du att lära dig hur mycket schampoo och balsam du ska blanda upp).

Tänk på att inte gnugga in produkterna i hundens päls, utan massera istället längs med hundens hår (på så vis undviker du tovbildning). Även när du torkar hunden efter bad eller dusch, krama ur vattnet med handduken istället för att gnugga hunden torr. Torka pälsen med handduken i den riktning som pälsen ligger åt (medhårs).

Läs mer:

Upptäck vårt sortiment av pälsvårdsprodukter här!

Hundfrisörens bästa tips på hur du håller hundens päls fri från tovor

Möt Petra Jongen – hundfrisören som brinner för hund och pälsvård

 

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.