Fri frakt inom Sverige vid köp över 299 SEK    |    30 dagars Öppet Köp    |    Alla varor tillverkade i EU

10 september, 2021

Möt Denjo Dogs grundare och Creative Director – Robin Grann

Robin Grann Creative Director och grundare av Denjo Dogs

Lär känna Denjo Dogs grundare och Creative Director Robin Grann! Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för Robin? Var hämtar han sin inspiration ifrån? Och hur involveras hållbarhet i bolaget? Ta del av det och mycket mer i intervjun nedan!

Hej Robin! Vem är du?

Hej! Jag heter Robin Grann, är 41 år och kommer ursprungligen från Skåne där jag är född och uppvuxen. Jag bor tillsammans med min fru Therese i ett hus söder om Stockholm. De senaste 16 åren har jag arbetat med formgivning i olika former, och sedan 2017 då jag tillsammans med Victoria och Kenzo startade Denjo Dogs har jag arbetat som Creative Director i bolaget.

Du har drivit eget företag inom design i större delen av ditt yrkesliv, berätta mer!

Mina föräldrar har alltid haft egna företag, och mina farföräldrar har också drivit eget så jag har tidigt i livet blivit inkörd på den banan. Dock inte inom design vilket har gjort att jag verkligen har fått gå min egen väg yrkesmässigt. Jag har studerat design och kommunikation i både Sverige och Danmark, och efter designstudierna kändes det självklart att skapa och forma min egen arbetsmiljö. Jag har arbetat brett inom området och har bland annat skapat visuella identiteter för småländska städer, vunnit guldägg och startat modemagasin, samt arbetat med varumärken som Björn Axén, Versace, Marc Jacobs och Eton Shirts.

Vad är din roll på Denjo Dogs? Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?
Som Creative Director och designer på Denjo Dogs är jag ansvarig för det kreativa och estetiska arbetet i företaget. Förenklat kan man säga att jag ansvarar för allt det visuella. Hur saker och ting ser ut helt enkelt. Det kan exempelvis handla om designkoncept, bildspråk och visuellt uttryck för det innehåll som skapas för Denjo Dogs. Jag ansvarar även för produktutvecklingen och är den som designar alla våra egna produkter samt har kontakt med våra producenter och leverantörer.
När det kommer till hur en vanlig arbetsdag kan se ut, ser alla dagar olika ut för mig. Vi är ett relativt litet team vilket gör att man ofta får hoppa in där det behövs. Jag har dock mycket kontakt med våra producenter och leverantörer. Det pågår ofta många designprocesser parallellt vilket gör att jag dagligen upplever alla stegen i designprocessen men för olika produkter. Ena dagen kan jag ta emot prototyper, göra produkttester och lämna designkommentarer. Andra dagar sitter jag med research av nya material och produktionstekniker, skissar på idéer för nya produkter eller överför analoga produktskisser till produktionsskisser.


Var tillverkas Denjo Dogs egna produkter?

Majoriteten av våra egna produkter (med undantag för namnbrickor, hundscarves och hundflugor som tillverkas i Sverige) tillverkas i en mindre fabrik i norra Italien – en fabrik som har en lång tradition inom hantverk och som främst arbetar med att tillverka hundprodukter.

Vad kännetecknar en produkt från Denjo Dogs?

Ledorden för en produkt från Denjo Dogs är funktion, stilren design och hållbarhet. Vi vill skapa hundprodukter som underlättar hundlivet och som för hunden och hundföräldern närmare varandra. En produkt från Denjo Dogs ska vara något som förgyller både hunden och hundägarens liv. En funktionell produkt av hög kvalitet som håller länge, som har en stilren design som håller över tid och som passar in i de flestas hem, och så vill vi göra det på ett så hållbart sätt som möjligt.

När det kommer till design (som ju är väldigt subjektivt) försöker vi alltid att utgå ifrån vår egen smak och formger saker som vi själva vill ha och använda. Vi vill formge produkter som överträffar våra kunders krav och behov med hållbara produktionsmetoder och materialval som är skonsamma för vår planet. Självklart ska funktionen vara i centrum i produktutvecklingen men man får inte glömma bort att kompositioner, proportioner och inte minst färgsättning är viktiga parametrar när man vill uppnå en positiv produktupplevelse.

På vilket sätt kommer hållbarhet in i bilden?

Hållbarhet är något vi ständigt arbetar med i bolaget, på alla plan. Vi strävar efter att alltid göra så hållbara val som möjligt utifrån de förutsättningar som finns i alla steg, från idé till slutprodukt, och från det att produkten hamnar hos oss och till sist hamnar hos kund. Exempelvis försöker vi alltid att anpassa produktionen för att optimera materialåtgången, så att så lite spillmaterial som möjligt blir över.

När det kommer till materialval utgår vi från materialens tekniska egenskaper, hur och var materialen producerats, miljömärkningar, samt om materialen är återvunna. T.ex. är allt läder vi använder till våra produkter vegetabiliskt garvat (lädret behandlas endast på naturlig väg). Genom att behandla det på naturlig väg blir det också biologiskt nedbrytbart och lämnar inte efter sig några farliga kemikalier när det bryts ned.

Vi tittar även på hållbara logistiklösningar när det kommer till emballage och frakter, och arbetar aktivt i vår kundservice och på hemsidan för att göra det enkelt för våra kunder att hitta rätt storlekar och produkter efter deras specifika önskemål, både för att möta kunderna i deras behov men också för att minska returer och onödiga transporter. Vi försöker även upplysa våra kunder att sköta om sina produkter för att de ska hålla så länge som möjligt. Koppel, halsband och selar i läder får exempelvis längre livslängd om man sköter om dem och smörjer in dem med läderbalsam några gånger årligen.

Ett mål vi hade för 2021 som vi nu har nått är att allt tyg som används till innerkudden på våra egna hundbäddar ska vara av återvunnet material. Fyllningen är av återvunnen polyester och det innertyg som används till kudden är av återvunnen polyester och BCI bomull. Ett nytt mål som vi har påbörjat och som vi har som målsättning ska vara klart i slutet på 2022 är att även alla dragkedjor på våra hundbäddar ska vara återvunna.

Sedan får man inte glömma bort att hållbarhet innefattar så många olika parametrar, det ligger inte endast i själva produktionen. Det är lätt att fastna i tanken om att hållbarhet endast ligger i produktionskedjan och glömma bort den del som handlar om förvaltning och användning av produkten. Det mest hållbara vi kan göra när vi väl har handlat en produkt, är att använda produkten länge och ta hand om den så att den håller så länge som möjligt.

Som kreatör, var finner du inspiration?
Jag finner mycket inspiration i det fysiska skapandet. Att leta inspiration när jag gör saker fysiskt. Det kan vara att arbeta med en bit ståltråd, skissa med kol eller bara knyckla ihop papper till olika former. Att ge sig hän till skapandet helt enkelt och våga vila i att det kan bli fel. För felen tvingar en oftast in på nya vägar och riktningar i processen. Minnen är också en outtömlig inspirationskälla för mig. Det kan vara ett specifikt objekt från ett restaurangbesök eller en hotellvistelse som väcker en idé. Ibland kan det vara en snabb servettskiss med en ensam linje eller bara ett ord bilda startskottet till en ny produkt eller tjänst.

Kan du nämna dina 3 favoritprodukter ur sortimentet?

1. Hundbädden Nest Classic Sand Beigeen stilren och bekväm bädd som har varit med sedan starten. Bädden är uppdaterad med vår nya slitstarka tätvävda bomullscanvas. Förbättrad konstruktion med förstärkta sömmar och nya innerkuddar tillverkade av återvunnen polyester och ekologisk bomull. En tidlös klassiker i Denjofamiljen helt enkelt.

2. Fluga – Eton x Denjo Dogsen elegant och hållbar modeaccessoar. Vi tar tillvara på spillmaterial från Eton Shirts skjorttillverkning och skapar flugor till våra fyrbenta vänner. Metallniten är även tillverkad av 100% återvunnet material. En klar favorit!
3. Denjo Dogs namnbricka – vår första egna produkt har självklart en given plats här. Design och svenskt hantverk i ett härligt möte då produkten tillverkas av samma fabrik som tillverkar nobelmedaljerna.

Läs mer:

Möt Denjo Dogs grundare och VD – Victoria Carlsson

Möt Denjo Dogs grundare och mood manager – Kenzo

My goal in life is to be as good of a person my dog already thinks I am.